Leesonderwijs 

Het leesonderwijs begint al als kinderen net geboren zijn. Voorlezen is hierin erg belangrijk. Daarom wordt er in alle groepen voorgelezen door de leerkracht of door leerlingen. Zeker in de groepen 1 t/m 3 is hier veel aandacht voor.
Er is niet alleen aandacht voor voorlezen maar voor het gehele taalproces. Kinderen gaan in groep 1 al "schrijven en lezen" op hun manier. Geholpen door kinderen uit groep 2 of groep 3. Het van elkaar leren is erg belangrijk. Elk thema staan een aantal letters centraal zodat ook de jongste kinderen al kennismaken met letters.
In groep 3 begint het "echte" leren lezen. Ook dat gebeurd anders dan vroeger. Er wordt veel gewerkt met coöperatieve werkvormen en leuke manieren om spelenderwijs bezig te zijn met letters en woorden. Omdat de groepen 1,2 en 3 gecombineerd zijn, komen ook de jongere kinderen al veel in contact met letters en woorden.

 
 Leerling van groep 3 en groep 2 maken samen een recept voor de heks.

In de bovenbouw is lezen vooral gericht op het plezier van lezen. Voor deze groepen worden er leuke leesbevorderingsactiviteiten georganiseerd, zoals in 2019 "De Schoolschrijver". Dit is een project wat een half jaar loopt samen met een Nederlandse Kinderboekenschrijver. Ook wordt er aandacht besteed aan de Kinderboekenweek en worden er wekelijks leesactiviteiten aangeboden in de klas door de leerkracht.Stel je eens voor......
Een vreemde vogel in de klas is onderdeel van het Leesproject Stel je voor… en kwam tot stand in samenwerking met vier bekende kinderboekenauteurs. Terwijl zij de hoofdlijnen van het verhaal schreven, zorgden o.a. kinderen van onze basisschool voor input voor elk hoofdstuk. Zo zijn bijvoorbeeld de naam van de meester, de gebruikte straattaal én stukjes van de cover door de leerlingen bedacht.
Als beloning kreeg de school enkele boekjes van "Een vreemde vogel"


                                                                  


 

Samenwerking met Bibliotheek Venlo
Op onze school werken wij met een lees coördinator, dit is een leerkracht, en een leesconsulente van de Bibliotheek Venlo. Samen plannen zij aantrekkelijke activiteiten voor kinderen op het gebied van lezen en leesbevordering. Ook houden zij de doorgaande lijn van lezen en de leesresultaten in de gaten. Er worden geregeld nieuwe boeken aangeschaft door de leesconsulente, in samenspraak met de kinderen.

  
 
Er is een Bieb Op School (dBOS) aanwezig. Wat deze bieb zo bijzonder maakt is dat de bieb toegankelijk is voor iedereen. Voor de leerlingen van onze school maar ook voor alle andere inwoners van Arcen en omstreken. Er is een kindergedeelte en een volwassenengedeelte, boeken die gereserveerd zijn kunnen hier afgehaald worden en de openingstijden zijn ruim. Voor meer informatie klik hier